Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Lezing- debat 7 november 2022

CREATIVE CITY BOOST 

LEZING - DEBAT

7 november 2022 - 19:00 - 21:00 uur
Podium 'Beest, Beestenmarkt 3, Goes

Ook online te volgen via de onderstaande teamslink

klik hier en u bent er gewoon bij!

HARTELIJK WELKOM!

_______________________________________________________________

logo's ccb

VOOR LEVENDIGE ZEEUWSE STEDEN

Het transformeren van duurzame binnensteden kent verschillende kanten. Consumenten en publiek spelen een rol, aanbieders van producten en diensten en de overheid. Wie doet wat en hoe zijn ze samen sterker?

De duurzame binnenstad van de toekomst is gebouwd met duurzame methoden en bevolkt met duurzame inwoners. Stortbuien worden afgevoerd naar irrigatie voor verfrissende beplanting en winkels met klanten wisselen dag en nacht hun energie uit met appartementen met bewoners. Welke technieken zijn er en hoe werken ze - samen?

sprekers lezing 7-11

De sprekers

  • Arne Hendriks - kunstenaar en artistiek researcher, Amsterdam - 
  • Nico Tillie – TU Delft Architecture & Landscape - 
  • Nina Aalbers – Studio Architectuur MAKEN, Rotterdam - 
  • Steven Delva - DELVA Landscape Architecture | Urbanism, Amsterdam - 

Creative City Boost

Het EU project Creative City Boost voert een activiteitenprogramma uit dat creatieve professionals en middenstanders stimuleert om samen een waardevol aanbod te maken dat de Zeeuwse samenleving verduurzaamt. De beoogde verduurzaming is economisch, ecologisch en sociaal, en het aanbod presenteert zich zowel in de fysieke binnenstad als online met name sinds de pandemie. Om deze samenhangende cluster van doelstellingen beter te begrijpen, zullen we de onderwerpen afzonderlijk bespreken.
Deze debatsessie heeft daarom een speciale focus op ecologische duurzaamheid en stelt de volgende vraag:

"Hoe kunnen de overheid, de cultuur- en marktpartijen en de eindgebruikers in onderlinge overeenstemming de benodigde moeite doen voor een duurzame binnenstad?"

Lees meer op Creative City Boost

Arne Hendriks

Artistic Research, Counterfactual Design, Exercises for a New Human Species

Bijna al ons creatieve vermogen staat in dienst van het groeidenken. We staan voorgesorteerd en nemen in heel veel grote en kleine beslissingen, oplossingen, ontwerpprocessen het idee van kleiner en minder niet mee. Dat heeft tot gevolg dat de wereld steeds verder uit balans raakt en het tegelijkertijd steeds moeilijker wordt dat alternatieve spoor nog terug te vinden. We zijn het verleerd om in kleiner, minder en krimp te denken. We moeten gaan oefenen en kunnen daarbij niet wachten tot onze verbeelding topwerk aflevert. Stel je ongeloof voor even uit, erken dat ook jij het moeilijk vind om in termen van minder te denken, en doe het vervolgens toch. Al bijna 15 jaar probeer ik als kunstenaar het krimpdenken weer een prominente plaats in onze samenleving te geven door vanuit mijn eigen te grote lichaam te vertrekken en met prikkelde verhalen en speculatieve scenario’s over een kleinere toekomst de relatie met de wereld om mij heen te zoeken.

Nico Tillie

TU Delft Architecture & Landscape

Urban Ecology Design is een nieuwe aanpak bij de faculteit bouwkunde in Delft. Via het perspectief van stadsecologie en het vergroenen van steden wordt gekeken hoe de levenskwaliteit en milieuprestaties in steden verbeterd kunnen worden met behulp van of gekoppeld aan architectuur, planning, ontwerp en engineering. Geen enkel huidig of toekomstig stedelijk systeem kan zonder natuurlijke basiskwaliteiten die vaak worden beschreven in Ecosysteemdiensten of op natuur gebaseerde oplossingen en stedenbouw. Er gekeken naar natuurinclusief bouwen voor soorten en habitats maar juist ook het inzicht in en ingrijpen op systemisch niveau - water, klimaat, oppervlakken enz. - met behulp van eco-componenten en strategieën voor herstel van stedelijke ecosystemen, geeft u de mogelijkheid om steden te transformeren en opnieuw in te richten tot ecocities. De stad als ecosysteem. In de lezing komen voorbeelden langs van de aanpak op deze schaalniveaus met veel voorbeelden in de praktijk als ook met onderzoek en afstudeer werk.

Nina Aalbers

Studio Architectuur MAKEN

Het is groen in de Rotterdamse Alexanderpolder, maar die vegetatie kan het waterprobleem hier niet oplossen – na een flinke regenbui zwemmen de eenden in het gras. Met ruim 6 meter onder NAP is de Alexanderpolder de laagstgelegen woonwijk van Nederland. Ondertussen daalt de bodem en komt het grondwater omhoog. Met pompen en malen gaan ze het hier niet redden in de toekomst. Ontwerpteam Lage Land, o.l.v. Nina Aalbers, gooide het in de studie ‘Stad x Klimaat’ dan ook over een andere boeg met drie scenario’s die steeds meer water binnenlaten.

Dat het klimaat verandert, merken we bijna iedere dag. Dit betekent ook dat we onze steden moeten aanpassen aan hevigere regenbuien en meer hitte. De gedachte achter de studie ‘Stad x klimaat’ is om te kijken wat hierin de rol van gebouwen kan zijn, en specifieker: de 2,2 miljoen sociale huurwoningen in Nederland.

Steven Delva

DELVA Landscape Architecture | Urbanism

DELVA gelooft in de kracht van de natuur als middel om de ruimtelijke opgaven van de 21ste eeuw op te pakken. Daarom keren we bij DELVA het ontwerpproces ondersteboven en kiezen we radicaal voor het landschap als basis. Gebiedsontwikkelingen worden ingezet als middel om te verdichten, vergroenen en verduurzamen.

We gaan steeds op zoek naar een nieuwe en meervoudige betekenis voor het landschap die door integraal samenwerken en durven meedenken onlosmakelijk verbonden wordt met gebouw, techniek, beleid en financiële haalbaarheid. Want we zijn ervan overtuigd dat enkel genereuze gebaren vanuit het landschap ons dichter brengen bij een leefwereld waar we met zijn allen van dromen.

Wij creëren radicale landschappen voor mens, natuur en economie. Wij zijn DELVA.

Inmiddels hebben we een breed portfolio opgebouwd, met een rijke diversiteit aan locaties, schaalniveaus, fases en typologieën. We hebben meerdere vakprijzen gewonnen en tot onze trots zijn we uitgeroepen tot Architect van het Jaar.

logo's ccb