Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Zeeuwse Lichting 2011

Zeeuwse Lichting 2011, nieuwen oogst – goeie vangst

Van zondag 5 februari t/m vrijdag 16 maart 2012 organiseert CBK Zeeland voor de zevende keer Zeeuwse Lichting. In de tentoonstelling wordt het werk van dertien in 2011 aan een Nederlandse academie afgestudeerde kunstenaars, ontwerpers, vormgevers en illustratoren getoond. Met deze tentoonstelling creëert CBK Zeeland een mogelijkheid voor afgestudeerden om hun werk bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.
De deelnemers zijn: Merlin van Bebber, Kevin Caboor, Leela Deretta, Lisanne Douma, Rick van Drongelen, Lotte van Elsacker, Lotte Gielens, Esther Heijn, Ruth Hengeveld, Borre Kanis van der Hoeven, Wiebe Radstake, Myrthe Rijk, Anne Vader.
Terug naar Archief
Merlin van Bebber, Willem de Kooning Academie, Autonoom
Getoond wordt een installatie met de titel ‘Ademloos’ (de mens is een lichaam en heeft lucht nodig).
In haar kunst maakt zij gebruik van materialen uit de supermarkt. Haar inspiratie haal zij uit macrofoto’s van de binnenkant van het menselijk lichaam.

Tegelijkertijd met Zeeuwse Lichting 2011 worden in De Drvkkery in Middelburg werken van Merlin van Bebber getoond.
Kevin Caboor, Design Academy Eindhoven, Man and Activity
Getoond wordt een bed ontworpen voor kinderen waar de nadruk ligt op het stimuleren van de fantasie van het kind bij het voorlezen, getiteld Bedtimestories.
Kevin Caboor is een ontwerper die het liefst werkt vanuit zijn eigen jeugd. Speels en humor zijn onderwerpen die vrijwel altijd terug komen in zijn werk, maar het hoeft niet te aanwezig te zijn. Als bij het zien van mijn werk er bij iemand een lach te voorschijn komt, zie ik dat iemand geniet. “Dan is mijn ontwerp geslaagd” zegt hij.
Leela Deretta, AKV St. Joost, Autonoom Beeldende Kunst
Gedurende een maand bevond Leela Deretta zich in de grootste metropool ter wereld, Tokyo. Verdwalen was haar superdoel. Getoond wordt een selectie foto’s, kleine observaties van het stedelijk landschap.
In haar werk zoekt Leela Deretta de grenzen op van haar eigen fascinaties. Stedelijkheid, kaarten, verdwalen en solitude veranderden langzaam in een dystopie. Zonder bevestiging van de wereld om je heen, ga je twijfelen aan alles wat je was.
Lisanne Douma, Nederlandse Film en Televisie Academie, Art-Direction & Production Design
Getoond worden haar afstudeerfilm en een kijkje in het werkproces dat daaraan vooraf ging.
Haar werk bestaat uit het ontwerpen en vormgeven van (fictieve) werelden en ruimten. Voor film-, televisie- en theaterproducties is een scenario daarvoor vaak het startpunt. Voor interieur, styling en vrijer werk haalt zij haar inspiratie uit verhalen om haar heen.
Rick van Drongelen, AKV St. Joost, Illustratie
Vier koningen
Rick van Drongelen is grafisch vormgever en illustrator. De prints die hij hier exposeert is een selectie van zijn nieuwste werk. Door een eigenaardig gebruik van kleuren en vormen is hij tot deze vier 'koningen' gekomen.
Lotte van Elsacker, AKV St. Joost, Animatie
Getoond wordt haar afstudeerfilm ‘Hazenpad’. In deze wereld van silhouet en natuur concentreert zij zich op het vertellen van een verhaal wat voor veel mensen herkenbaar kan zijn, het afscheid nemen van iemand en zelf daarna verder te gaan.
Inspiratie haalde zij uit haar omgeving, eigen ervaringen en uit de natuur. Een verder onderzoek naar de specifieke stijl van silhouet animatie is te vinden in haar afstudeerscriptie ‘Silhouet animatie’.
Lotte Gielens, AKV St. Joost, Illustratie
Zwart/ witte lijntekeningen die zich vooral richten op persoonlijkheid. "De Dames" is in opdracht van een lokale theatergroep. Collage en Lino zijn vrij werk. Lotte haalt haar inspiratie uit haar eigen belevingen en ervaringen.
Esther Heijn, AKV St. Joost, Illustratie
Getoond worden illustraties geïnspireerd op het kinderboek ‘ZSA ZSA’, een kort storyboard en vier digitale portretten.
In haar werk focust zij zich op de mens en het verhaal dat een menselijke figuur kan vertellen. Zij probeert de identiteit van de mens en zijn of haar emotie te tonen.
Ruth Hengeveld, AKV St. Joost, Illustratie
Getoond worden haar twee afstudeerprojecten, een werkschrift over een anekdote uit 1906 en een kinderboekje geïnspireerd op bestaand kinderboek ‘de minkukels van de legbatterij’. Ze werkt graag voor kinderen, dieren zijn favoriete personages. De mogelijkheden en creatieve blik van kinderen zijn een grote inspiratiebron.
Borre Kanis van der Hoeven, AKV St. Joost, Beeldende Kunst en Vormgeving
In zijn nieuwe installatie "Rhythmic Relics" roept Borre een eigen wereld op. Symboliek en rituelen zijn inspiratiebronnen voor zijn verbeelding. Hier waar hij naar een bepaalde tactiliteit zoekt. Met zijn interesse voor vorm en passie voor beeld, nodigt hij toeschouwers uit naar een moment, waarin hij een tegenstrijd tussen orde en chaos kan delen.
Wiebe Radstake, Willem de Kooning, Autonoom
Terug aan land.
Na een hele zomer gevaren te hebben keerde hij terug aan land en op een winderige dijk vond een gesprek plaats. Dit gesprek is gefilmd en zal geprojecteerd worden op een oud zeildoek.
Myrthe Rijk, AKV St. Joost, Illustratie
Met ‘Bevindingen omtrent een onontdekte onderwaterwereld’probeert Myrthe Rijk haar rijke fantasie in kaart te brengen en werkelijkheid te maken aan de hand van zowel 2D als 3D werk. Daarbij laat zij zich inspireren door o.a. Pokémon, Jacques Cousteau en oude zeekaarten.
Anne Vader, Design Academy Eindhoven, Man & Leisure
Mijmer
Steekje na steekje na steekje, je slaat tijdens dit toegewijde monnikenwerk vanzelf aan het mijmeren. Terwijl je volop in de flow raakt, wordt de tafel met elke steek persoonlijker en mooier. Anne Vader brengt borduren terug in het interieur met Mijmer: “Borduren heeft nog altijd een ouderwets imago, terwijl de techniek veel inspiratie en ontspanning biedt.” Deze strak vormgegeven borduurtafel maakt huisvlijt weer helemaal van deze tijd.